Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου
  1. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)  2. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)  3. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)  4. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)  6. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)  7. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)  8. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)  9. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


Τι βλέπω;

Είναι ένας από τους σημαντικότερους πεζόδρομους της πόλης με μήκος περίπου 900 μέτρα. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την Αποστόλου Παύλου, δημιουργείται μια διαδρομή μεγαλύτερη από ενάμιση χιλιόμετρο, γνωστή και ως ο "Μεγάλος Περίπατος". Η πεζοδρόμηση των δύο αυτών δρόμων δημιουργεί έναν ευχάριστο περίπατο διάρκειας 15-20 λεπτών με τα πόδια. Η Διονυσίου Αρεοπαγίτου ξεκινά από την Πύλη του Αδριανού και φτάνει μέχρι την είσοδο του λόφου Φιλοπάππου, όπου συναντά και την οδό Αποστόλου Παύλου. Εκατέρωθεν της οδού υπάρχουν αρχαιότητες της κλασικής, της ρωμαϊκής και της βυζαντινής εποχής. Επιπλέον, υπάρχουν και σημαντικά δείγματα της νεώτερης αρχιτεκτονικής της πόλης. Παρόλο που είναι πολυσύχναστος δρόμος κι έχει μια ήπια ανηφορική κλίση, προσφέρεται για ποδηλασία. Ομοίως και για τους λάτρεις του τρεξίματος. 

Τι δε βλέπω;

Το όνομά της το πήρε από τον πρώτο επίσκοπο της πόλης. Αυτός και η σύζυγός του ήταν οι πρώτοι που ασπάστηκαν τη χριστιανική θρησκεία όταν δίδαξε ο Απόστολος Παύλος στην Αθήνα. Όσο η οδός αυτή ήταν ακόμα κανονικός δρόμος, υπήρχαν σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα με πολλά τουριστικά πούλμαν να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του δρόμου. Η πεζοδρόμησή της έγινε στα πλαίσια της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πόλης κι έτσι δημιουργήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα συμπλέγματα πεζοδρόμων της Ευρώπης. Το έργο ολοκληρώθηκε λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η διαμόρφωση δεν έγινε ακριβώς όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, γι' αυτό υπάρχουν και αρκετά αναξιοποίητα σημεία του δρόμου. Κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας του 2004, φιλοξενήθηκαν εδώ πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και γινόταν κυριολεκτικά το αδιαχώρητο από κόσμο.

Βιβλιογραφία

Γιοχάλας Θ., Καφετζάκη Τ., (2013), Αθήνα, Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία, Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ
 
Ε.Α.Χ.Α., (χ.α.), Πρόγραμμα Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας, Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε.,
http://www.astynet.gr/static.php?c=5,
Tελευταία επίσκεψη 7/9/2013